Vi tar det från början:

Det började med Cyndee Peters 1977

I Täby sökte Cyndee Peters under hösten 1977 hundra sångare till ”Black People´s Music”. Det var en studiecirkel hos Kursverksamheten och inga förkunskaper eller antagningsprov krävdes.

Det var en överväldigande upplevelse att få vara med när Cyndee formade en kör av det åttiotal som kom. Hon fyllde oss med entusiasm, lärde oss gospels och worksongs. Hon berättade om sin bakgrund i den amerikanska södern och om sångernas ursprung och funktion.

Cyndee lämnade oss 1978 och med en ny körledare byggde vi på med en mer traditionell svensk körrepertoar. Basar var det ont om och tenorer hördes inte av i början, så en del djupa altar sjöng basstämma i sitt eget röstläge. Theodorakis sånger och ett program med Muminvisor tillsammans med en annan kör är det som stannat längst i minnet från de här roliga utvecklingsåren.

och hoppar till nutid:

Traditionellt och otraditionellt

Under 2023 har vi sjungit aw-konsert, valborgskonsert, vårkonsert och nationaldagskonsert. Under hösten planeras jazzkonsert med ett storband och julkonsert i Tibble kyrka ihop med Täby Blåsorkester. Täby Toner kommer även att hålla en egen julkonsert i Täby Kyrka tisdag 19 december. Välkommen!

Ny körledare och resa till Italien

I februari 2022 bytte vi körledare till Jan Risberg som hade hoppat in och repeterat med oss ibland under pandemin. Läs mer om vår körledare här! Det blev en rejäl nystart med utmaningar med att lyssna in varandra för att kunna sjunga mer a capella. I oktober 2022 bar det i väg till Florens och Siena där vi höll konserterna ”Från 1400-talet till nutid, med en touch av Italien”. Vi bjöd på körlyrik av kända svenska och skandinaviska tonsättare, såsom Hugo Alfvén, Edvard Grieg, Nils Lindberg, Evert Taube och Knut Nystedt, men även verk av Georg Friedrich Händel och Giuseppe Verdi med flera. 

Digitala projekt och körövningar med avstånd

Under pandemin höll kören i gång verksamheten med körrepetioner med avstånd, förutom den period då även det var en del av restriktionerna. Några träffades i den luftiga foajén i Täby Enskilda Gymnasium medan alla andra kunde delta digitalt och sjunga hemma framför datorn. Flera digitala projekt genomfördes där vår finurlige körledare Erik Wadman redigerade ihop våra inspelade filmer till digitala julkort och hälsningar som gick att skicka till dem som saknade våra Jul- och Valborgskonserter. 

Musikalkonsert och fler herrar!
År 2019 blev ett givande år för Täby Toner både avseende sångupplevelser och gemenskap. Vi fick flera nya medlemmar och blev 57 aktiva sångare. Särskilt glädjande var att vi under våren fick flera nya herrar! 

Kören hade sex framträdanden under året men höjdpunkten var ändå Musikalkonserten i Viktor Rydbergs samskola en söndag i maj. Den var utformad som en resa runt jorden i musikalens tecken. Vi hade över 250 åhörare i publiken och konserten blev en stor succé. Vi lärde oss mycket under repetitionerna – bland annat att det faktiskt går att röra sig och sjunga samtidigt! 

Övriga framträdanden var Valborgsfirandet vid Ängsholmsbadet, Nationaldagsfirandet på Karby Gård där Täby Toner var huvudkör och två julkonserter i en fullsatt Täby Kyrka.

2018 
Åkte vi bland annat på en körresa, till Vadstena i september.

2015 
Detta år reste vi på körresa till Budapest under Kristi Himmelfärdshelgen. 

Arbetsgrupper bildas
Under 2014 har vi jobbat med vår framtid genom att bilda grupper kring de olika arbetsuppgifterna som måste skötas om kören ska fungera bra och utvecklas. Vi har fortsatt arbetet med att vidareutveckla körens prestationer, vi har blivit flera och yngre (både yngre medlemmar och yngre i anden) och är nu drygt 50 sångare med härligt framtidsfokus.

År 2013 gjorde vi konserter med musik av Björn Ulvaeus och Benny Andersson i Viktor Rydbergs Gymnasium, Djursholm och i Tibble Kyrka.  Vi deltog också i ”Körmaraton” i Eric Ericson-hallen på Skeppsholmen och vid Täby kommuns kulturdagar. Vår körresa det året gick till Krakow, Polen där vi sjöng vid tre tillfällen, varav ett i saltgrottorna i Wieliczka.

Erik Wadman och Björn och Benny

Tack vare en lycklig slump kunde vi starta höstterminen 2009 med en ny dirigent, Erik Wadman, driven kördirigent med bred kyrkomusikererfarenhet, och med engagemang bland annat i Poliskören, Stockholms Gosskör och ”Körslaget” i TV4. I maj 2010 gjorde vi vår första resa tillsammans, till körfestivalen på Bornholm.

Vi fyller 25 år och sjunger Beethovens 9:a

Körens 25-årsjubileum firades år 2003, och under det året spelade vi in en jul-CD, gästspelade på SE-banken, och firade en jubileumskörhelg med överraskningar och festligheter. Årets kröntes av att vår dirigent, Britt-Mari Grahm, tilldelades Täby kommuns kulturpris.

År 2007 deltog en del av oss i Snapsvisetävling och Julsång på Stjärnordern. Dessutom gjorde vi i maj en resa till Dublin med framträdande i olika kyrkor, däribland St Patrick’s Cathedral i centrala Dublin. På hösten framförde vi Beethovens nionde symfoni i D-moll i Tibble kyrka i Täby och i Klara kyrka i Stockholm, tillsammans med Täby Symfoniorkester under ledning av George Lidström.

Då Britt-Mari under 2009 beslöt att vidareutveckla sin musikterapeut-examen, innebar det att hon inte längre fann tid att leda en kör. Vi tog avsked och firade samtidigt körens trettio år med en Jubileumskonsert i Viktor Rydbergs gymnasium i Djursholm. Temat för konserten var ”Fantomen på Operan”.

På scen i Mosebacke Etablissemang och sång med Lill Lindfors

1998 framträdde vi bland annat på Mosebacke Etablissemang och på Täby Park Hotel tillsammans med ”Grus i Dojan”. Året därpå gjorde vi en turné i Estland och Lettland, något som var givande både musikaliskt och rent mänskligt med god kontakt med medlemmar i lokala körer.

Det nya millenniet inleddes mycket passande med att många av oss deltog i en storkör som sjöng in festligheterna på Lejonbacken under ledning av Eric Ericson och vi gjorde också ”En galakväll på Operan” tillsammans med Täby Blås och med andra körer på Tibble Teater i samband med utdelning av Täbys kulturpris. 2001 spelade vi in en CD, ”På fest med Täby Toner” och på hösten gjorde vi en lyckad konsert med Lill Lindfors som gästsolist.

1986 blev vi ”Täby Toner”

På nytt bytte vi körledare och startade en ny utveckling och nu tog vi även namnet ”Täby Toner”. Vi fick fler ”riktiga” basar och tenorer och gjorde ett par större satsningar: en show med 50- och 60-talslåtar 1987 och ett program med Cornelis Vreeswijks sånger 1988. 

1989 fick vi Britt-Mari Grahm som körledare och inledde med henne en period av lycklig utveckling. Kören växte och utvecklades och fler basar och tenorer tillkom. Under Britt-Maries ledning genomförde vi många roliga och utvecklande projekt. Vi framförde våren 1991 Ramirez ”Misa Criolla” med Täby kammarkör och den chilenska folkmusikgruppen ”Wirakocha”.

Samma år deltog vi i ”Lebendige Wienacht”, ett internationellt körarrangemang, där vårt bidrag var ett luciatåg i Wiens rådhus, och konserter på andra ställen i Wien.

Vi utvecklade också en bredd i repertoaren och 1991 gjorde vi en bejublad konsert på dryckesvisor – ”Putell på er, grevar och baroner! ”Antagligen var det den repertoaren som så småningom skulle leda till att vi några år senare spontant ställde upp utanför Systemet i Visby och sjöng några snapsvisor. Det blev ett uppskattat framträdande!

1992 deltog vi i Fyrverkerifestivalen i Halmstad och Körfest i Tibble Teater.